2017年12月25日

如何自行判斷曼德拉效應?

如何自行判斷曼德拉效應?

仲係講曼德拉效應Mandela effect。

首先最撚憎果d不信者既果副咀臉。「不信」係好閒,假如人人明白就唔叫Mandela effect了。問題係呢d人中意一副以為一句「記錯」咁撚樣既 廢話 放屁 就覺得足夠說明一切、又或者佢地係覺得對方係 唔明白 唔知道 乜野叫「記錯」。好似認為只要有提出,呢個人就係連6歲細路都不如、因為佢唔識得咩叫「記錯」。我要強調一下, 單單淨係呢個心態,就已經係一種非常幼稚既表現 。同果d自己幾廿歲人從未見過鬼, 所以鬼係"一定"唔存在、話見到鬼既人一定係睇錯或者講大話 既人係同一類型。

轉入正題。
以下內容只係對「相信有Mandela effect者」講,唔信者可以出返去先。
當大家驚覺有Mandela effect之後,幾乎係必定會出現各種疑神疑鬼既現像。(自己)點樣去判斷某一件事係唔係"Mandela effect"定係單純記錯、又或者其實只係自己從來冇認真注意過既false memory效應 (呢個亦係果d「取笑者」最中意用既解釋 —— 問題係佢地"以為"只有佢先知咩叫False Memory。)?以下我再教大家點樣進行一個最基本判斷。

簡單一句:「Odd唔odd?」

因為假如某一件事,係真係「只係自己記錯」,呢種情況下,得知"真相"之後 你係 "唔會" 覺得odd既,而係恍然大悟。 我打個比方,只係比方。
(現實裡)王菲係香港初出道時,叫王靖雯。後來先叫王菲。
呢件事已經好多年,而佢初初王靖雯時期並唔算好紅。正如依家大家講起佢都會叫佢「王菲」。咁假設我自己因為太耐喇,已經記錯左,成日以為佢以前叫「王 雯」,ok?
咁到某日忽然發現,咦,原來唔係王雯,而係王雯喎!
會發生咩事?
首先,我係絕對唔會出現「大吃一驚」既情況。亦唔會覺得任何「不可思議」。原因係, 《假如的而且確以前一直叫"王靖雯"呢個係"我"過去既事實》 ,咁我過去既人生,係必然常聽到常睇到,或者至少曾經聽過見過「王靖雯」呢三個字。就算後來記憶模糊,一旦叫返「王靖雯」,我係一定會馬上記得,因為確實曾經係過去某段時期聽過見過呢個名。
各位成年人大家回憶某d例如「小學同學名字」時,必定對於上述現像非常熟悉。某個同學你已經記錯佢個名,但只要另外有人提返,你係100%會即刻記得返並且知道,果個名先係正確既。

但如果情況係Mandela effect?即係我既過去人生,呢個女歌手確實叫「王倩雯」呢?咁當我一聽到「王靖雯」三個字,就必然會非常迷惘、傻更更懵盛盛,因為對我黎講 過去人生從未聽過見過王靖雯呢三個字 ,根本對我黎講完全係"新"野。你同我講話佢以前叫「王靖雯」而唔係「王倩雯」, 我係會覺得成件事好odd ,「冇可能」,冇理由既。

而果d唔知咩叫曼德拉效應既人,呢個時候就會開始自作聰明,取笑我老喇,自己記錯又唔認,貼粒膠,然後往往仲會貼一d「舊文舊相」去說明『一直以黎都係叫王靖雯』—— 因為佢地從頭到尾都唔知發生咩事,但係佢地以為自己乜都知。

所以請唔好睇少自己既反應。 相信自己既反應 。如果一件事真係只係記錯,聽到正確答案時你係會馬上知道自己記錯既。